maanantai 14. tammikuuta 2013

GESNERIAKASVIT  -  Gesneriaceae

Gesneriakasvit on suuri n. 150 sukua ja yli 3000 lajia käsittävä kasviheimo joista suurin osa lajeista on kotoisin trooppisesta Aasiasta, Afrikasta ja Etelä-Amerikasta. Etelä-Euroopassa asustaa myös pari lajia jotka ovat talvenkestäviä jopa meidän oloissamme.
Heimo on saanut nimensä Sveitsiläisen humanistin Conrad Gessnerin kunniaksi nimetyn Gesneria-suvun mukaan.

Gesneriakasvit on monipuolinen heimo josta löytyy monia eri kasvutapoja.  Useimpien sukujen lajit ovat joko perennoja tai puuvartisia, mutta monista suvuista löytyy myös yksivuotisia lajeja.
Monet meillä amppelikasveina kasvatettavat lajit ovat luonnossa epifyytteinä puiden oksilla, ja monet kukkakasvit kasvavat metsänpohjien hämärässä. Myös köynnöksiä, pensaita ja pieniä puita löytyy heimosta.

Yleisesti ottaen gesneriakasvit ovat helppohoitoisia ja tulevat erinomaisesti toimeen valoisalla itä-tai länsi-ikkunalla. Useimmat heimon kasvit viihtyvät parhaiten hapahkossa turvepitoisessa mullassa jota on paranneltu karkealla hiekalla, vermikuliitilla tai perliitillä. Paras ruukku kasveille on matalahko saviruukku koska kasvit ovat melko pintajuurisia. Lisäksi kastelu suoritetaan mieluiten aluslautasen kautta.
Gesneriakasveilla on monenlaisia lisäystapoja. Maavarrelliset kasvit lisääntyvät helposti maavarren paloista ja latvapistokkaista. Pistokkaat juurtuvat nopeimmin suoraan multaan pistettynä.
Monet ruusukkeelliset lajit lisääntyvät helposti lehtipistokkaista ja nekin kannattaa juurruttaa suoraan mullassa.
Siemenlisäys on myös helppoa ja suhteellisen nopeaa, vaikka siemenet ovat todella pieniä eikä niitä käsin kannata alkaa edes kylvämään, vaan hienoksi seulotun ja ruukkuun tasaiseksi taputetun turve-hiekka- tai turve-vermikuliittiseoksen pinnalle varistetaan varovasti siemenet jotka sumuttamalla "liimataan" mullan pinnalle, ja peitetään muovilla. kylvöstä kastellaan tarpeen mukaan joko aluslautasen kautta tai sumuttamalla.

Meillä tavallisimpia gesneriakasvisukuja ovat:

torpankukka, hilkka ("mustanmerenruusu")  -  Achimenes
soihtuköynnös  -  Aeschynanthus
neilikkakuparilehti  -  Alsobia
mesiriippa  -  Codonanthe
tuliköynnös  -  Columnea
kuparilehti  -  Episcia
narrinhiippa  -  Kohleria
pusukki  -  Nematanthus
primulina (ent. Chirita)  -  Primulina
paavalinkukka l. saintpaulia  -  Saintpaulia
gloksinia  -  Sinningia
soilikki  -  Streptocarpus

1 kommentti:

  1. Kiitos, tämä ja tuo toinen sun kirjoitus on ollut tosi mielenkiintoinen ja kiitettävän tarkka :)

    VastaaPoista